Co je střevní mikrobiom to už všichni víme, ale pojďme udělat rekapitulaci pro ty, kteří tápou.
Je to souhrn všech genů veškerých bakterií, bakteriofágů, plísní a kvasinek, které žijí v našem střevním systému.
Mají vliv na to, jakou máme náladu, jak se cítíme, jak se vyspíme, zda přibíráme nebo hubneme, jak pracuje naše trávení a imunita, zda u nás dojde k rozvoji celiakie, zánětlivých onemocnění střeva, trávicích problémů, kožních problémů, metabolického syndromu, diabetu, ale také deprese či různých neurodegenerativních onemocnění
probiotika vs. prebiotika
Probiotika jsou živé mikroorganizmy převážně lidského původu, které použity ve správném množství a indikaci, příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele = člověka.
Prebiotika jsou látky sacharidové povahy, které jsou nestravitelné enzymy eukaryotických buněk a k jejich různé míře fermentace dochází až vlivem střevních bakterií především v tlustém střevě.
(česky řečeno ta část potravy, kterou nestrávíme a vyloučíme stolicí)
„… vhodné použití probiotik je u dětí s alergií na bílkovinu kravského mléka (3 % novorozenců) a při jiných potravinových alergiích a projevech atopie, která je v podobě atopické dermatitidy (ekzém), přítomná až u 20 % dětí mladšího věku a v době puberty se k ní často přidružuje i respirační alergie. Samozřejmostí je použití při terapii širokospektrými antibiotiky, jako prevence dysmikrobie s rizikem osídlení střeva patogenními kmeny a preventivní efekt má i nasazení při riziku vzniku cestovatelských průjmů a léčebně při akutních alimentárních, nejčastěji virových, gastroenteritidách.“
MUDr. Svatopluk Solař Interní klinika 1. LF UK a ÚVN
PROBIO
*Obsahuje 12 probiotických kmenů, které se aktivují teprve až ve střevech
Za pomocí tzv. tyndalizační technologie – ta chrání obsažené látky před žaludečními šťávami, ty se dostanou do střeva neporušené, ve kterých teprve dochází ke vstřebávání
10 miliard neživých bakterií v jedné dávce si mohou dát lidé s Crohnovou chorobou nebo lidé s ulcerózní kolitidou
TIP: Při těchto onemocněních doporučuji i Flexi, kolagen, který snižuje propustnost střeva a zlepšuje jeho flexibilitu. Čekanková rozpustná vláknina v tlustém střevě zvyšuje produkci butyrátu, tj. látky produkováné přátelskými střevními bakteriemi. Jedná se o důležitý zdroj energie pro buňky střevní sliznice. Napomáhá k obnově integrity (uzavřenosti) střevní sliznice.
Pozitivně to ovlivní vaše:
– zažívání
– vysokou hladina krevního cukru v krvi
– vysoký krevní tlak
– nepravidelnou stolici, průjmy, zácpy
– špatný imunitní systém
– očistu střev
– mikroflóru
– zmírní nepříznivé následky po užívání antibiotik
– alergii, astma
– kožní problémy
Tento výrobek je vhodný absolutně pro všechny, obsahuje čekankovou vlákninu, slazen je stévií, vhodný je tedy i pro diabetiky. Podle mého skromného názoru by minimálně tuto lahvičku měl mít doma každý.
recenze od mé klientky
*Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium infantis, Streptococcus thermophilus
Citace článek: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2010/01/04.pdf